luni, 26 iunie 2017

~ Sanzienele - Sarbatoarea Iei ~

                            ~ Pleaca Soare, Vino Luna, Sanzienele imbuna! ~



           " Pleaca Soare/ Vino Luna/ Sanzienele imbuna/ Sa le creasca floarea floare/ Galbena mirositoare/ Fetele sa o adune/ Sa le prinda in cunune ... ". Asa suna o veche traditie din popor, se spune ca Sanzienele sunt zane sau fete-flori. Spre deosebire de Rusalii sau Ielele ( fiinte fabuloase inzestrate cu puteri magice ce traiesc in paduri, pesteri, vazduh) Sanzienele sunt bune si sporesc puterea plantelor tamaduitoare. Ei bine odata cu Sanzienele am sarbatorit si Ziua Universala A IEI, aceasta a avut loc la Constanta mai exact in Cazinoului.

            Ne-am adunat cu mic cu mare, tineri si batrani, cu ie sau fara ie, sa sarbatorim aceasta zi cu dubla semnificatie. Au participat si minoritatile etnice carora pe aceasta cale le multumesc pentru frumosul spectacol. Fiicei mele ii plac melodiile machidonesti si cele grecesti la nebunie, nu s-a putut abtine sa nu danseze un picut. Multumim si organizatoarei Lili Sumanaru a iesit un eveniment frumos cu o incarcatura emotionala de nedescris. Intr-un cuvant a fost mirific, stiu ca si in tara s-a tinut aceasta sarbatoare. De aceea peste o luna si jumatate voi ajunge in apropiere de Galati mai exact comuna Tulucesti satul Sivita, unde se afla un muzeu numit "Sivita vatra cu dor" . Dar mai multe detalii intr-un viitor articol, veti afla ce inseamna Sivita pentru mine.
     
            Mai jos va voi lasa poze de la acest frumos eveniment si sper ca pe viitor sa adunam cat mai multe ii alaturi de noi.






Urmatorul articol va fi cu surprize frumoase pentru voi. Pana atunci pupici parfumati si colorati.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Only to the moon and back !

    Cătă e o tipă mișto și ador să ies cu ea, iar ea adoră să se plimbe cu mine. Eu îi știu trăirile,  știu când e bucuroasă, când e tristă,...